dimecres, 1 de febrer del 2012

socials tema 2,3 la revelulució industrial


1-
Llibertat econòmica
Igualtat jurídica
Llibertat política
*Economia de mercat: (oferta-demanda)
*Lliure iniciativa (idees pròpies)
*Lliure competència:(competència entre empreses)
*Igualtat amb la llei: (igualtat jurídica)
*Societat de classes
*Mobilitat Social
*Mèrit i treball individual
*Monarquia parlamentària o constitucional.
*Divisió de poders
*Sobirania Nacional
*Sufragi censatari ( vota qui paga)
2-

1789 1791 1792 1793 1794 1799




Monarquia parlamentària//República Burgesia Conservadora
Constitucional Moderada Jacobins
Girondins
1 2 3 4 5 6 7


1-Estats generals
2-Assamblea Nacional Constituent
3-Presa de la Bastilla
4-Assalt el palau de les Trulleries
5-República
Convecció Republicana
6-Comitè de Salvació Pública
7-Cop d'estat de Napoleó Jacobins
3-
Problemes
Solucions
Contrarevolucions
Llei dels sospitosos
Guerra
Exèrcit nacional
Crisi econòmica
Economia dirigida





Contrarevolució








4-
La gran contradicció de l'imperi Napoleònic era que defensaven els estats liberals i les idees revolucionàries, però mai els van crear i van fer una imposició militar.

Revolució liberal - Imposició regim controlat per l'imperi

Estat liberal amb militars -Sentiment liberal, nacional

5-

1820- Podem trobar el cas de Grècia que s'independitzarà de l'imperi Turc. Podem dir que és una revolució liberal i nacional, perquè defensa les idees del liberalisme i són un conjunt (grup) de persones que comparteixen trets comuns (religió, cultura, territori, tradició,passat comú....) que formen o volen formar un estat propi.
1830-Podem trobar el cas de Bèlgica que s'independitza d'Holanda. Podem dir que és una revolució liberal i nacional, perquè defensa les idees del liberalisme i són un conjunt (grup) de persones que comparteixen trets comuns (religió, cultura, territori, tradició,passat comú....) que formen o volen formar un estat propi.
1830-1848-Podem trobar el cas de França que passarà d'una monarquia absoluta a una república social. Podem dir que és una revolució liberal i nacional, perquè defensa les idees del liberalisme i són un conjunt (grup) de persones que comparteixen trets comuns (religió, cultura, territori, tradició,passat comú....) que formen o volen formar un estat propi.
1830 Monarquia Absoluta--------------M. Liberal
1848M. Liberal--------------------------República social.

6-

Itàlia
Alemanya
6 estats independents (sense consciència de nació)
36 estats
Dos models d'unificació:
Model d'unificació:
*Nord: Víctor Manuel II i el seu primer ministre Cavour. Un cop han aconseguit la Llombardia i el Vèneto dominats abans per Àustria, el rei lluitarà per aconsegui-ho.
1-Unificació econòmica liderada per Prússia-------Zollverein
*Centre-sud: Garibaldi liderarà un moviment popular contra els monarques absolutistes que dominaven aquets territoris.
2-guerres: França i Àustria
el procés d'unificació el liderarà Prússia


Resultat:unificació Italiana. Projecte de pacte entre el rei i Garibaldi 1870, monarquia liberal.
Resultat: proclamació el II Reich (II imperi alemany) i serà el Kàiser (emperador)


Contradicció: política: dictadura militar
econòmic: sistema liberal

7-

En la revolució industrial podem trobar diferents tipus de revolucions:
Revolució agrària: tot comença quan augmenta la població, per tan es necessiten més aliments (demanda) i per tan els aliments augmenten els preus. Aixó estimula que els propietàris de les terres augmentin la producció per aconseguir més beneficis, per aixó privatitzen els sòl, el ballen, i hi apliquen noves tècniques de conreu.
Els grans propietaris agrícoles reconverteixen els camps dels pagesos i les terres de ningú amb les seves terres on estan tancades i privades. Per tan els propietaris minoritaris es veuen obligats a emigrar cap a les ciutats..
Els grans propietaris fan canvis fonamentals com la substitució del guaret per els sistema Norfolk que va permetre no deixar cap terra sense conrear i on el bestià es podia alimentar. A part també van implantar noves arades o nous conreus, com la de blat de moro i on van estendre la ramaderia. Gràcies aquestes noves millores va augmentar la productivitat i tenien una dieta més rica i saludable.
Això va suposar un augment demogràfic. Ja que la gent amb les millores higièniques, agrícoles tecnològiques i la millora del transport va desaparèixer la mortalitat catastròfica i ordinària i el manteniment de l'alta natalitat de l'època, ja que es necessitaven treballadors i consumidors.
Un cop hi havia tanta natalitat a les ciutats, van començar a invertir en fer màquines i continuar amb les inversions tecnològiques. Ja que suposava un augment de la productivitat i les disminucions dels costos i els seus preus. El primer sector que es va industrialitzar va ser el tèxtil, per la alta demanda de teixits. Les primeres màquines estaven accionades per la força humana i posteriorment l'energia hidràulica. Però l'invent més revolucionari va ser la màquina de vapor ja que va permetre deixar de dependre de les limitacions de les fonts d'energia, tenir energia més constant i eficaç,avaretir el transport, i els costos del productes. Per construir aquestes màquines i per fer-les funcionar necessitaven el carbó. Per tant va augmentar la mineria i posteriorment la siderúrgica, ja que les havia de fabricar..
Per tal de fer baixar els costos dels productes, es va crear el ferrocarril (revolució dels transports). Va permetre escurçar la durada dels trajectes, augmentar la seguretat i augmentar la capacitat de càrrega. Més tard es va crear la xarxa ferroviària, per tal de nacionalitzar els productes.